Handledning och undervisning
Handledning och utbildning innebär kvalitetssäkring av arbetet, oavsett hur erfarna vi är. Vi som arbetar med människor behöver kontinuerligt träna oss i självreflektion och självomsorg. Genom det utifrånperspektiv som handledaren bidrar med kan blinda fläckar medvetandegöras och konstruktiv utveckling stimuleras.
2012 blev jag klar med handledar- och lärarutbildningen i psykoterapi/psykologisk behandling samt certifiering som coach, vid SAPU.
Handledning
Handledning kan ske individuellt eller i grupp och jag kan erbjuda:
-
psykoterapihandledning
-
handledning på samtalsbehandling
-
handledning för personer som möter människor i sin yrkesutövning
-
handledning för studenter i psykoterapi eller i specialistfysioterapi
Exempel på mina handledningsuppdrag:
Privatpraktiserande och regionanställda psykoterapeuter, fysioterapeutstudenter under specialistutbildning, sjukgymnaster/fysioterapeuter på psykiatriska och somatiska kliniker (onkologi, kirurgi, neurologi), kuratorer på somatiska kliniker (palliativ vård, onkologi, neurologi), personal inom Svenska kyrkan (medarbetare och chefer), personal på behandlingshem (medarbetare och chefer).
Undervisning
Om handledning till stor del rör "hantverksskickligheten" ger utbildning och kunskap oss kött på benen i våra teorier och modeller. Ökad kunskap stimulerar ofta nyfikenheten, vilket i sin tur gör oss än mer motiverade att fortsätta söka ytterligare information och fördjupning.
Exempel på mina undervisningsuppdrag:
Psykotraumatologi för sjukvårdspersonal, affektteori på psykoterapeututbildning (på grundläggande och legitimationsgrundande nivå), ingått i lärarlaget vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) på Karolinska Institutet och där undervisat/handlett i kurser som psykosomatisk sjukgymnastik, tillämpad beteendemedicin i primärvården samt gruppledarskap.
Coachning
Coachning är oftast framtidsinriktad, mål- och handlingsorienterad där ett övergripande syfte är att frigöra den coachades möjligheter till att hantera det som (yrkes)rollen kräver. Sällan handlar det om att tillföra så mycket nytt, utan oftast rör det sig om att få hjälp att se, ta till vara och utveckla något som redan finns. Ibland säger man att det är "inte en person som ska förändras, utan en roll som ska utvecklas".